/   who-wear-what.com   / Crnogorski  

2019-10-17 12:18:55

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган бацио је писмо америчког предсједника Доналда Трампа „у канту за смеће“, речено је ББЦ-ију.

У писму од 9. октобра, упућеном након што су се америчке трупе повукле из Сирије, Трамп је Ердогану рекао: „Не глуми мангупа, не буди будала!“

ББЦијеви извори блиски предсједнику Турске рекли су да је Ердоган садржај писма „одбацио“.

На дан када је писмо примљено, Турска је покренула прекограничну офанзиву против снага које предводе Курди.

„Хајде да направимо добар договор! Не желите да будете одговорни за убијање на хиљаде људи, а ја не желим да будем одговоран за уништавање турске економије – а учинићу то“, рекао је Трамп у писму.

„Ако то учините на прави и хумани начин историја ће вас запамтити по добру. На вас ће се вјечно гледати као на ђавола ако спријечите да се добре ствари десе.“

У одговору, турски предсједнички извори су рекли: „Предсједник Ердоган је примио писмо и бацио у канту за смеће.“

Предсједник Трамп суочава се са оштром критиком због повлачења трупа, јер је то, како кажу критичари, Турској дало зелено свјетло за покретање војног напада.

Велики дио критика долази из Трампове странке.

У ријетком заједничком двостраначком критиковању, 129 чланова Републиканске странке у Представничком дому придружило се у сриједу демократама како би формално одбили тај Трампов потез.

Представнички дом је већином гласова осудио повлачење трупа.

Предсједница Дома Ненси Пелоси одржала је и врло напет састанак са предсједником Трампом по том питању, због чега су она и шеф Посланичког клуба демократа Чак Шамер напустили састанак.

Републикански лидери рекли су да је понашање гђе Пелоси „неприхватљиво“, и критиковали су је што је „изјурила напоље“.

Госпођа Пелоси и г. Трамп се међусобно оптужују за „расуло“, а предсједник је касније твитовао фотографију тог сукоба.

Слику су међутим похвалиле демократе, које су рекле да је“ легендарна“ и показује „лијепе моменте“ гђе Пелоси. Госпођа Пелоси је такође фотографију поставила на Твитеру.

Раније током дана у сриједу, предсједник Трамп рекао је да САД не би требало да се мијешају у војну операцију Турске у Сирији, јер то „није наша граница“, а бивше савезнике САД-а Курде назвао је „анђелима“.

Турске трупе и савезнички сиријски побуњеници покренули су офанзиву на сјеверу Сирије прошле недјеље како би припаднике курдске полиције, назване Јединице за заштиту народа (ИПГ), натјерали да се повуку из пограничног подручја и створили „сигурну зону“ у којој ће бити смјештено два милиона сиријских избјеглица.

Курдске снаге се уз помоћ савезника САД боре против Исламске државе (ИС) у Сирији и постоји бојазан да би дестабилизација могла довести до поновног успона џихадиста.

Извор: BBC News на српском


in4s.net ИН4С
in4s https trampovo netturski predsjednik bacio pismo kantu smece
User comments